Күні: 24.03.2025 ж.
Тақырыбы: "Ұлттық тағамдар галереясы"
Мақсаты: Оқушыларға ұлттық тағамдардың мән-мағынасын таныстыру, қазақ халқының қонақжайлық дәстүрін дәріптеу, Наурыз мейрамының береке мен бірлікке негізделген құндылықтарын насихаттау
Жауапты: 5-сынып оқушылары және Балгожина Батен Алпысовна
Наурыз – молшылық пен берекенің мерекесі, ал ұлттық тағамдар галереясы осы мейрамның дархан дастарқаны мен қазақ халқының қонақжайлығын айшықтайды.
Біздің ұлттық тағамдарымыз – ата-бабамыздың ұлы мұрасы. Наурыз мерекесіне арнайы дайындалған бұл тағамдар әрқайсысы өзіндік мән-мағынаға ие.
Бешбармақ – қазақтың басты ұлттық тағамы. Ол жылқы, сиыр немесе қой етінен дайындалып, қолмен жейтін ерекше ас. Қамыр мен еттің үйлесімі, қоса берілетін сорпа – бұл тағамды нағыз қонақасы етеді.
Құрт-көже – Наурыздың қасиетті асы. Жеті түрлі дәмнен жасалып, молшылық пен татулықтың белгісі саналады.
Бауырсақ – дастарқанның сәні, қонақжайлықтың белгісі. Алтын түстес, жұмсақ әрі хош иісті бауырсақ шаймен тамаша үйлеседі.
Шелпек – қасиетті нан түрі, көбіне дұға бағыштауға, арнайы дастарқанға дайындалады.
Өрік, мейіз, құрма – дәруменге бай табиғи тәттілер. Қазақ халқы қонақтарына шаймен бірге ұсынып, дастарқанын көркейткен.
Тәтті бәліш – мерекелік мәзірдің ажырамас бөлігі. Бал, жаңғақ немесе тосап қосылған бәліш ерекше дәмімен есте қалады.
Самса – қазақ және шығыс халықтарының танымал тағамы. Ол қамырдың ішіне ет, картоп немесе басқа да салма салып, пісіріледі. Ыстық, хош иісті самса мерекелік дастарқанның дәмді тағамдарының бірі саналады.
Айран мен қаймақ – табиғи сүт өнімдері, бауырсақ пен бешбармаққа тамаша қосымша.
Осындай мол дастарқан жайылып, Наурыздың ақ ниеті әр үйге құт-береке, ынтымақ пен ырыс әкелсін!
БІРТҰТАС ТӘРБИЕ:
ОЗЫҚ ОЙЛЫ ҰЛТ;
ӘДІЛЕТТІ ҚАЗАҚСТАН;
АЛАЛ ЖӘНЕ АЗАМАТ.
ҚҰНДЫЛЫҚТАР:
ӘДІЛДІК ЖӘНЕ ЖАУАПКЕРШІЛІК;
ЖАСАМПАЗДЫҚ ЖӘНЕ ЖАҢАШЫЛДЫҚ;
БІРЛІК ЖӘНЕ ЫНТЫМАҚ.
#Біртұтас_тәрбие
#oqu_agartu_ministrligi
#gani.beisembayev
#medetbekovameruert
#anar_tanirbergenova18
#saule_amanzhol
#aqmoedu
#Кurmangalieva 405
#nauryznama2025